4 najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek raka prostate
Kateri so tisti dejavniki tveganja, ki vplivajo na povečano možnost za nastanek raka prostate?
Debelost otežuje zgodnje odkrivanje raka prostate, prav tako pa ima prehrana vpliv na vaše celotno zdravje, tudi nastanek raka. (PhotoXpress)
1. dejavnik tveganja: starost
Na splošno gledano so, zaradi narave anatomije, potencialni bolniki za rakom na prostati prav vsi moški. Zelo pomemben faktor je starost, saj za rakom prostate zboli le redko kateri moški, mlajši od 40 let, torej je največ bolnikov najmanj v srednjih letih. Za rakom prostate naj bi po podatkih spletne baze za raziskave raka Oncolink zbolevali predvsem starejši od 45 let, kar 70 odstotkov vseh bolnikov pa naj bi bilo starih 65 ali več let.
2. dejavnik tveganja: rasa
Po podatkih organizacije Prostate cancer foundation so raku prostate bolj podvrženi Afroameričani, saj naj bi za to boleznijo zbolevali pogosteje kot belopolti moški. Zanimivo pa je, da Afričani, kadar prebivajo v svoji domovini, sicer niso podvrženi raku prostate, temveč ta možnost naraste takrat, ko emigrirajo v ZDA, enako pa velja tudi za Japonce. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da je razlog v tem, ker te ljudje niso navajeni preobilne in nezdrave hrane, kakršno začnejo uživati, ko se preselijo v ZDA.
3. dejavnik tveganja: nezdrava prehrana in življenjski slog
Rak prostate se precej pogosteje pojavi v tistih državah, kjer ljudje pojedo več živalskih maščob in malo zelenjave. Nekateri znanstveniki za zmanjševanje tveganja za raka prostate priporočajo uživanje mastnih rib, saj naj bi bile zelo učinkovite njihove sestavine, predvsem vitamin D ter selen, poleg tega pa priporočajo tudi uživanje soje. Vendarle pa znanstveniki še nimajo poenotenega mnenja, saj raziskave, ki bi potrdile ali zavrgle pozitiven vpliv prehrane na preprečitev raka prostate, še niso končane.
4. dejavnik tveganja: debelost
Tudi debelost, ki pa ni vedno nujno povezana z nezdravo prehrano, je zelo pomemben dejavnik tveganja za raka prostate. Tako denimo dokazuje študija 787 moških iz bolnišnice Veterans Hospital v Kaliforniji, ki je potekala med leti 1998 ter 2002. Čeprav zdravniki še niso povsem prepričani v to, pa je povezava med debelostjo in povišanim tveganjem za raka prostate ena izmed najbolj pogostih, razkriva urologinja Dr. Marta K. Terris. Zdravniki opozarjajo, da sta debelost in rak prostate nedvomno povezana vsajntako, da je pri debelejših moških raka prostate težje odkriti.
Debelost otežuje rektalni pregled in tudi rentgentsko obsevanje, saj kosti obdajajo večje količine maščobe kot pri normalno težkih moških. Prepozno odkritje pa lahko vodi do prepoznega zdravljenja in s tem zmanjšanja možnosti za popolno ozdravitev. Terrisova dodaja, da imajo navadno debeli moški tudi bolj agresivno obliko raka prostate.
Za zmanjšanje tveganja za nastanke kateregakoli raka je velikega pomena tudi prehrana - poleg zadostne in redne telesne aktivnosti seveda. Predvsem moramo pri hrani paziti na maščobe, ki pa niso vse slabe, zato preverite, katerim maščobam se je bolje izogibati in katere maščobe so dobre za vas!
