Bi poskusili sir iz materinega mleka?
Galerija v New Yorku je preteklo nedeljo svojim radovednim gostom ponudila specialiteto prav posebne vrste – sir iz materinega mleka!
Odzivi pokuševalcev so bili mešani
Lady Cheese Shop je naslov začasne umetniške razstave Miriam Simun, študentke umetnosti na Univerzi v New Yorku, ki je s svojo drzno potezo želela opozoriti na številna sporna vprašanja na področju biotehnologije. Simun je našla tri doječe prostovoljke, ki so bile pripravljene darovati svoje mleko, se naučila osnov sirarstva in izdelala specialiteto, ki pa ni za vse okuse. "Nekaterim je všeč, drugi pa ga ne morejo niti pogoltniti," je dejala Simun, ki je radovednim pokuševalcem dala na voljo tri vrste sira - West Side Funk, Midtown Smoke, ki so ga opisali kot "zelo kremastega," in Wisconsin Chew, ki naj bi imel prav specifičen okus zaradi zelenjavne diete darovalke mleka.
Mešani odzivi pokuševalcev
Simun je bila deležna številnih zbeganih pogledov mimoidočih, mešanih kritik in zelo različnih odzivov pokuševalcev. Nekateri so se odkrito zgražali, drugi so se le pomenljivo muzali, tretji pa so bili nad sirom iz materinega mleka dobesedno navdušeni: "Sir iz materinega mleka je pecej bolj zdrav kot pa kravji sir, ki je lahko zelo sumljivega izvora. O izvoru te hrane vem v5eč, kot pa če grem v supermarket in kupim sir s police. Saj ne morem vedeti, s čim vse so hranili to kravo,'' je dejala ena izmed žensk, ki je med poskušanjem sira celo dojila svojega otroka.
V njujorški galeriji so stregli sir iz materinega mleka
Človeško telo kot tovarna rezervnih delov
Simun se nadeja, da bo njen sir ljudi prisilil k razmišljanju o vseh načinih, na katere se danes uporablja človeško telo. Ljudje smo postali pravcate premične tovarne krvi, las, sperme in notranjih organov, ki jih nato lahko koristijo drugi ljudje. In medtem ko se nam transfuzija krvi ne zdi nič posebnega, se ob misli na uporabo človeškega mleka še vedno zgrozimo. Stvari pa se počasi spreminjajo – lansko leto je kuhar v neki New Yorški restavraciji pripravljal jedi iz mleka njegove žene, neka prodajalna sladoleda v Londonu pa odkupuje žensko mleko in ga spreminja v zamrznjene sladice.
